Svenskt kreditkort

Min gamla bank (Sparbanken Öresund) har gått samman med Swedbank, så jag har fått nya kort och sånt. Men jag fick aldrig något nytt kreditkort. Jag var inte hemma i höst, och hade ingen möjlighet att logga in på banken sedan tidigare, eftersom BankID inte har stöd för Linux.

När jag var hemma över jul var jag på banken och frågade, och de beställde ett nytt kreditkort till mig, men inte heller det kom fram. Jag har angivit min mammas adress, eftersom de inte skickar saker utomlands.

Jag var inne på banken igen, och det visade sig att deras kreditkortsutgivare de inte kunde skicka ut något kreditkort eftersom jag var utvandrad, de kunde inte skicka till någon annan adress än folkbokföringsadressen. Mitt bankkort hade Swedbank skickat till den adress jag angivit, men kreditkkortet gick visst inte att skicka på samma sätt.

Så nu betalar jag för ett kreditkort som jag inte kan få skickat till mig. Men om jag vill ha internetbanken och bankkort för sig, så skulle jag bara spara 2kr i månaden, så jag låter tjänsterna vara som de är.

Den tyska deklarationen – Steuererklärung

Hej!

[Disclaimer – Detta är min lekmannamässiga tolkning – jag får nog följa upp när jag får besked om min slutgiltiga skatt]

Jag hade lagt på minnet att den tyska deklarationen skulle lämnas in sista juni. Jag tänkte att det kunde vara lite knepigt, så jag tyckte det kunde vara smart att börja i tid. Därför började jag kolla på det 2 juni. Tji fick jag, när jag upptäckte att den skulle lämnas in sista maj. Jag var alltså redan på fel sida gränsen. Jag frågade på jobbet, och de sade att det säkert skulle vara lugnt om jag lämnade in den inom en vecka.

Jag började att titta på hemma-i-tysklands sida om skattesystemet:http://www.hemma-i-tyskland.de/skattesystemet/

Där får man reda på, om man har inkomster i både Sverige och Tyskland, och det hade jag, så jag måste skattedeklarera.

Jag började lite desperat läsa på handledningen till Steuererklärung på https://www.formulare-bfinv.de/ffw/content.do (Steuerformulare->Einkommensteuer->Einkommensteuer 2014->001 – Anleitung zur Einkommensteuererklärung 2014). Först kollade jag upp hur det funkar att lämna in skatten elektroniskt med Elster (https://www.elster.de/) men då måste man vänta in ett svar med post för inloggningsdata, så det skulle inte hinnas med för min skattedeklaration.

Dagen därpå cyklade jag till skattekontoret för att höra om de skulle jaga mig för att jag var sen med skattedekalarationen, och för att fråga dem hur man skulle redovisa sina inkomster, om man behövde lämna kvitton, etc. De sade att det skulle vara lugnt om jag lämnade in skattedeklarationen inom 2 veckor, och nästa år lämnade in den i tid. Kvitton behövde man lämna på det man ville dra av (ganska logiskt). De påstod att det jag hade tjänat i Sverige skulle jag bara ange i den allmänna skattelappen (005 – ESt 1 A 2014) under 101-105, och inte behövde lämna in “015 – Anlage AUS”. Ju mer jag läste på om det, ju mer tyckte jag att jag ändå behövde lämna in Anlage AUS. Som jag förstod det, så är det inkomster som betalats ut innan man får statusen “unbeschränkter Steuerpflicht” som ska redovisas i ESt1 A rad 101-105. Jag hade ju fått en del av inkomsten utbetald efter att jag flyttade till Tyskland, så då tolkade jag det som att det skulle fyllas i i Anlage AUS.

Eftersom jag hade ränteinkomster i Sverige, behövde jag lämna in “040 – Anlage Kap 2014”.

För sina inkomster måste man lämna in antigen “055 – Anlage N 2014” eller “056  – Anlage N-AUS 2014”. N-AUS verkar vara för personer med “unbeschränkter Steuerpflicht”, men som har inkomster i utlandet som är skattefria, på grund av ett skatteavtal mellan länderna.  Det finns ett avtal mellan Tyskland och Sverige, men jag har inte hunnit läsa mig in i det (det är över hundra sidor långt). Så jag lämnade bara in Anlage N, och angav mina svenska inkomster i Anlage AUS. I Anlage N redovisar man sina tyska inkomster (de står i Lohnsteuerbescheinigung, som man får från sin arbetsgivare). Där kan man även göra avdrag för resor, dubbelt boende, flyttkostnader etc. Det ville jag göra. Jag gjorde som så, att jag angav att jag hade dubbelt boende i 61-69, och begärde då avdrag för mina boenden i Tyskland, fram till att min lägenhet i Sverige var uppsagd. För hemresekostnader begärde jag bara avdrag för en flygresa när jag flyttade. De andra kvittona hade jag inte kvar. För flyttkostnaderna begärde jag avdrag för släphyra, bränsle och färjeavgifter.  Dessa avdrag redovisade jag på separata blad med förklaringar och kopior på kvitton.  För extra utgifter för mat begärde jag ett schablondavdrag.

En annan bilaga som är ganska viktig är “082 – Anlage Vorsorgeaufwand 2014”. Där redovisar man vad arbetsgivaren, och vad man själv betalt in till sjukförsäkring, A-kassa, vårdförsäkring (Pflegeversicherung). Dessa uppgifter står i Steuerbescheinigung från arbetsgivaren. Om man inte lämnar in det, så kommer man få en högre skattesats, sa de på Finanzamt.

Så, där var ju en del att läsa på,  fylla i, kvitton att kopiera och sammanställningar att skriva. Det använde jag en hel helgdag (4/6 – Frohleichnahm), när det var strålande väder. Då satt jag inne och pillade med allt det.

Det ska bli spännande att se vad de tycker om det.

 

 

Svensk deklaration

Hej!

Nu har det ju inte blivit skrivet något här på länge. Jag har haft mycket för mig, och inte behövt kolla upp så mycket när det gäller det här med att flytta till Tyskland. Nu har det dock varit lite bråttom att få till sin svenska deklaration. Observera att denna information är insamlad och tolkad av mig, som inte skulle drömma om att säga att jag är särskilt bevandrad i juridik, och särskilt inte skatterätt, så ta följande information som ett lekmannaexempel.

Jag har fått lägga ner en del tid på att försöka förstå hur det fungerar, och hur man ska göra. Först kan man börja med att läsa:

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/sjalvservice/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/339.4.6efe6285127ab4f1d2580007355.html?q=skv+339

Där får man reda på en del. Det jag tar med mig från den, är att man kan bli skattebefriad för inkomst i annat land, om man jobbar där minst 6 månader av skatteåret, och skattar för inkomsten i utlandet.

Så, hur ska man då deklarera detta? Denna länk ger lite mer information:

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html?q=utlandsskatt

Man måste ge uppgifter till Skatteverket, hur mycket inkomst man har haft i utlandet, och hur mycket skatt som har dragits av. Det kan man göra antingen under “övriga upplysningar” eller på blanketten SKV2703:

http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/2703.4.39f16f103821c58f680006556.html

Här kan man begära avdrag för utländsk skatt, så man undanröjer dubbelbeskattning. Hur själva skatten blir, beror på hur skatteavtalen ser ut, vissa länder har Sverige särskilda skatteavtal med, däribland Tyskland. Hur den slutliga skatten blir beror på vad skatteverket bestämmer (puh, skatteavtalet med Tyskland är långt och jobbigt att läsa, så jag är glad att jag inte behöver göra det).

Man ska även ange andra inkomster i utlandet här, t ex aktievinster och räntor på konton. Där finns något speciellt där man anger ränteinkomster på inkomster där skatt dragits “enligt sparandedirektivet”. Jag har inte hittat någon mer information om “sparandedirektivet”, men  gissar att det är vanliga konton.

Detta innebär att man inte bara kan godkänna sin deklaration. Man kan heller inte deklarera elektroniskt med bara startkod – utan måste ha BankID eller deklarera i pappersform.

Jag har tagit mig igenom min deklaration, och hoppas att jag gjort rätt. Den tyska deklarationen ska lämnas in senast sista juni. Det året man flyttar till Tyskland måste man lämna in en tysk deklaration. Vi får väl se hur jobbigt det blir.

Att vara cyklist

Att cykla här i Tyskland är ganska precis som i Sverige. Cyklister är alltid lite mindre proriterade. Men här i stan så finns det mycket cykelbanor, men ofta är de ojämna, och vid korsningar är det ofta gupp. Kanske lika bra det, så man inte cyklar för snabbt.

En bra sak är att det finns cykelvägar till alla orter här runt omkring, och att det finns många skyltar. Ibland får man vara lite uppmärksam och leta efter de gröna skyltarna med vägnummer så man inte kommer bort när man ska cykla nånståns dit man inte hittar.

En speciell regel som finns här för cyklister är att det är förbjudet att cykla utan att hålla händerna på styret.

Tv-avgift

Det senaste året har det ju varit lite debatt om det här med tv-avgift i Sverige. Radiotjänst började ju ta betalt av hushåll som hade dator och internetuppkoppling, men ingen tv-mottagare. Sedan fick man backa.

I Tyskland är det sedan några år så att har man en lägenhet, så måste man betala tv-avgift.

Stoppljus

En savant som jag som cyklar ganska mycket brukar alltid förutspå när det blir grönt ljus för mig. En sak som jag observerat är att de som ska svänga vänster vid stoppljusen här får grönt sist. I Sverige får de ju i allmänhet grönt först.