Att göra min diet ännu omständigare

Det är ju allmänt känt att det är bättre att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat. Detta praktiserar jag redan i de flesta avseenden. Efter att jag sett en artikel om margarin så har jag även tänkt att detta är något som jag borde sluta använda. Så nu har jag försökt mig på lite recept där man använder olja istället. Jag har inte riktigt lyckats med havrekakor än. Gjorde ett recept med sirap, men jag tycker det smakar väldigt annorlunda. Testade också ett vanligt recept där jag ersatte smöret med olja, men de höll inte riktigt ihop. Får testa något annat, kanske öka temperaturen som man gräddar på. Till pajdegar hittade jag ett recept på (http://www.recepten.se/recept/pajdeg_olja.html), och till smulpaj ett recept här (http://fjaderlek.blogspot.se/2010/07/vegansk-smulpaj.html). Det kan nog gå att begränsa min användning av margarin.

Det kanske är löjligt att inte äta margarin när jag äter andra produkter som kan vara processade, som sojamjölk, tofu, etc. Jag vet ju egentligen inte så mycket om dessa produkter. Det finns mer att sätta sig in i.

En sak till som jag har börjat titta på är att laga mat efter säsong. Information om vad det är säsong på hämtar jag från säsongsmat. Anledningarna till att jag testar detta är dels att frukt och grönsaker som det inte är säsong på alltid smakar lite mindre, och dels att det som det är säsong på ofta inte behöver fraktas så långt. I alla fall det som säsongsmat visar är nog uteslutande råvaror som kan komma från Sverige.

Det är ju inte så mycket som det är säsong på nu i den tidiga våren, så det har blivit ganska mycket pytt på rotsaker (pytt i panna med potatis, lök, palsternacka, rotselleri och morot), och en del borstj.

Frågan är om jag kan göra min diet ännu omständigare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *