En helt vanlig torsdag – Tårtdags

Det bjöds på tårta idag på jobbet. Men den var ju inte vegan så jag fick använda all min viljestyrka för att inte ta någon bit utan nöja mig med min kanelbulle. Men jag kunde lugna mig med att jag kunde baka en tårta hemma istället. Sagt och gjort, jag såg tidigare i veckan ett recept på hd (http://hd.se/mat/2012/06/15/sommartarta-med-rabarber-flader/) som jag tyckte såg intressant ut. Det fick ju såklart anpassas för min kost. Här följer ett recept:

Tårtbotten: 

4 dl vetemjöl

150 g mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

50 g mandelflarn (Jag använde mandelspån, vet inte riktigt vad de menar, menar de kakorna?)

Fyllning:

350 g rabarber

2 dl vatten

1,5 msk potatismjöl

25 g smör 

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vegansk vispgrädde

1 tsk malen kardemumma

Kräm:

1 pkt kylskåpskall vaniljvisp, à 2 1/2 dl

Garnering: 

Jordgubbar

Jag gjorde så här: Jag blandade ingredienserna till pajskalet med händerna och ställde in den i kylen i 10 min. Sen kavlade jag ut den så gott jag kunde, men det föll sönder så jag tryckte ut det i en smord springform istället. Sedan ställde jag in den i kylen och började med fyllningen. Jag gjorde en raberberkräm på rabarbern, vattnet och potatismjölet. Koka upp vatten och en halv dl socker, lägg i rabarbern och koka 4-5 min, tillsätt sedan potatismjölet blandat med lite vatten i en tunn stråle. Värm sedan på det tills första bubblan syns, då är den färdig. Sedan smälte jag ner 25g mjölkfritt margarin i detta. Under tiden blandade jag mjöl, bakpulver, resten av sockret, grädde och kardemumma. Sedan blandade jag krämen och mjölblandningen.

Nu gräddade jag kakan på 175 grader i ungefär 45 minuter och lät den sedan svalna.

Sedan vispade jag ihop en vegansk vaniljvisp som jag hällde på kakan när den hade svalnat och jag garnerade med delade jordgubbar.

Omdöme kommer inte förrän imorgon, då jag ska smaka den.

P1010923

Edit: Här kommer omdömet. Jag tycker att det blev gott. Lite annorlunda andra tårtor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *