Höstig lasagne

Detta är en översättning och anpassning av ett norskt recept som jag hittade på http://sunnmiddag.wordpress.com/category/h%C3%B8stvintermat/

Ingredienser

1 stor rödlök

2 vitlöksklyftor

400-500 g champinioner (Det verkar inte vara säsong på kantareller nu, annars kan man ta hälften av varje)

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk tomatpuré

salt & peppar

1 burk kidneybönor (300-400g) (kan uteslutas)

Lasagneplattor

Bechamelsås (2msk olja, 3msk mjöl, 2dl sojamjölk)

Gör så här:

Fräs hackad rödlök i lite olja tills den blir mjuk. Tillsätt hackad svamp och vitlök. Sänk värmen och låt svampen svettas bort vattnet. Tillsätt vatten, buljongtärning och tomatpuré. Låt småkoka till vätskan har reducerats (koka bort till ungefär hälften). Krydda med dina favoritörter (jag tog basilika och timjan om jag minns rätt) samt salt och peppar. Tillsätt kidneybönor om du vill ha lite mer mat.

Gör en tjock bechamelsås (jag gjorde på känsla, så lita inte helt på mängderna jag angav här ovan). Värm upp olja i en kastrull, tillsätt mjöl så att det blir klumpar, späd med mjölk under omrörning och krydda med muskot.

Varva nu svampsåsen, lasagneplattor, bechamel i flera lager och avsluta med bechamel högst upp i en ugnssäker form. Grädda i ugnen ca 30 min på 200 grader. Servera med grönsallad.

Omdöme:

Jag tycker detta blev riktigt gott. Jag var imponerad av mig själv. Att man har både lasagneplattor och kidneybönor gör att jag tror att man får en del fullvärdigt protein också.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *