Hyra bostad i Tyskland – lite jobbigare

Att hyra bostad i Tyskland är inte lika enkelt som i Sverige.

Ofta så utannonseras hyrlägenheter hos mäklare, och då tar de 2.38 kallhyror i arvode.

En stor skillnad är att det ofta inte ingår kök i hyrlägenheter. Så då får man köpa vitvaror, köksbänkar, diskho och skåp. Tvättmaskin behöver man också ofta ordna. När man flyttar kanske man är tvungen att montera ner från en lägenhet och sätta upp i en ny lägenhet.

En annan sak är också att hyresgästerna ska måla väggar och tak. Så då kan man bli tvungen att måla om när man ska flytta ut, men många hyresvärdar låter nog hellre de som flyttar in att måla om, då blir det nog mer noggrannt gjort, eftersom de som flyttar ut nog inte  gör det så noga.

Ofta behöver man betala en Kaution på x antal månadshyror som sätts in på ett konto på en bank, där man får ränta på pengarna. Hyresvärden har inte tillgång till pengarna, utan pengarna kan nog användas till att betala hyresskulder, om man börjar komma efter med hyran, och hyresvärden ansöker i en domstol eller liknande för att få ut ersättning. (Observera att jag mest gissar här 😉

En annan skillnad är att man anger kallhyra och sen anger andra kostnader (Nebenkosten). De andra kostnaderna kan vara en stor post. Där kan det ingå värme, el, tvättstuga, trädgårdsmästartjänster, vinterskottning, etc.

Tyskland – Ett högskatteland

Det kanske inte är det man tänker på i första taget, men i mitt fall så har jag ökat min bruttolön genom att börja jobba i Tyskland, men minskat min nettolön.

Om man tjänar mellan vissa summor (upp till ungefär 55 000 € per år just nu), så är man enligt lagen tvungen att teckna en statlig sjukvårdsförsäkring. I mitt fall betyder det att jag behöver betala över 300€ i månaden. Om man tjänar över den summan kan man välja att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, som iof kanske är billigare nu när man är singel, men som sen kan bli mycket dyrare än de statliga, om man har fru och barn. Det är inte självklart att man kan få gå tillbaka till den statliga sjukvårdsförsäkringen när man väl gått över till en privat heller.

Utan några grundavdrag så har jag alltså mindre nettolön än den lön jag hade i Sverige. Jag ökade min bruttolön med över 25% men har minskat min nettolön med lite mindre än 1%.

Kanske finns det grundavdrag som ger mig en del tillbaka, men som det ser ut nu så verkar Tyskland ha högre skatt än Sverige, om man räknar med sjukvårdsförsäkringen, som ju ingår i den svenska skatten. Det kan även finnas möjlighet att få tillbaka lite av premien till sjukvårdsförsäkringen om man lever ett hälsosamt liv, om jag har förstått det rätt.

Av skatten jag betalar finns det även ett “Solidaritätszuschlag” för oss som jobbar i gamla västtyskland som går till uppbyggnaden av gamla öst-tyskland. Det ligger på lite under 40€ i månden.