Flytta möbler – alltid lika kul

Påsken har firats på bästa möjliga sätt genom att flytta möbler och grejor till Tyskland. Som vanligt upptäcker man att man har för mycket. Måste göra av med något innan nästa flytt – det lovar man väl varje gång man flyttar iof.

I alla fall. Flög hem torsdag, började packa ner grejor på eftermiddagen, hämtade släp och fick hjälp av min bror, Ebbe och Vinh. Stort tack för hjälpen. Vi var klara med nerpackning och inpackning i släpet vid 22.30 typ.

Sen hem till mamma och sova, upp 07 på långfredagen och äta frukost och sen åkte jag och min bror mot Tyskland över H-H och R-P. Det är en erfarenhet att bila genom Tyskland och vara en bromsklots. Vi låg i 80-90  med släpet. Vi hade tur med trafiken, ingen Stau i vår färdriktning. Det var knappt några lastbilar ute på vägarna. Det märktes att det var helgdag. Vi var framme i Darmstadt vid ungefär 23, men då hade klubben som finns i samma hus redan öppnat och det stod en Corvette parkerad utanför, så det var inte riktigt läget att börja packa ur då, så vi åkte till hotellet och sov istället.

Vi satte igång med urpackningen 07 lördag morgon. Var färdiga och åkte 09.40. Det flöt på bra på hemvägen också, men i Helsingör fick vi vänta 50 min innan färjan kom. Vi var hemma i Ängelholm 01.00.

På vägen fick vi se en ett par ferraris, och andra fina bilar susa om oss. Den mest exotiska var nog teslan.

Idag söndag har vi bara lämnat tillbaka släpet och firat påsk. Jag har varit några timmar i lägenheten och börjat städa litegrann också.

Imorgon ska jag tillbaka till Darmstadt, och där har jag ju en del att stå i. Och så jobbar jag igen på tisdag. Det är jätteroligt att flytta 😉

 

Det man behöver ordna innan man flyttar

Jag var ju såklart ute i sista stunden eftersom jag fick jobbet och var tvungen att ordna bostad och sånt väldigt snabbt (mindre än en månad). Lite information hittar man t ex här: http://www.privataaffarer.se/nyheter/sa-flyttar-du-utomlands-91497

eller

http://www.hemma-i-tyskland.de/flytten/

Skatteverket skriver på sin hemsida att man ska anmäla om man har tänkt bo minst ett år utomlands. Det finns ett formulär att ladda ner från hemsidan. Där kan man ange om man har hyreslägenhet eller villa kvar i Sverige. Jag hade ju en hyreslägenhet som jag precis hade sagt upp, så jag frågade dem, och de sade att jag inte behövde ange den.  Jag var ju ute väldigt sent och hade inte tänkt på detta “en vecka innan flytt”. Jag frågade om detta, då skulle man skriva dagens datum när man skickar det som “datum för flytt”, så stämplar de det datum som det kommer till dem.

När det gäller adress utomlands, kan man uppdatera den när man byter adress utomlands. Det är viktigt om man vill kunna rösta i allmänna val. Man måste uppdatera sin adress (om man inte bytat adress kryssar man i en ruta) vart tionde år för att stå kvar i röstlängden.

Hos försäkringskassan anger de ingen gräns för hur länge man tänkte bo utomlands innan man behöver anmäla det till dem. Man ska ge dem så mycket uppgifter som möjligt, så ska de sedan avgöra om man ska vara kvar i det svenska socialförsäkringssystemet.

Jag kan inte riktigt säga att jag är säker på att jag gjort allt rätt. Vi får väl se hur det blir med deklaration och sånt.

Boende

Nu är det inte bara för att jag är så grymt snål, utan jag vill också ha lite mer socialt liv, så jag har skrivit på kontrakt på ett WG-rum nu. Det innebär att jag kommer dela lägenhet med en 33 årig tysk som pluggar pedagogik och filosofi. Lägenheten är på 78 kvadratmeter med balkong, och jag kommer ha ett rum som är 15 kvadratmeter. Jag har inflyttning från 15 april, så jag planerar att åka ner med bil och släp, eller lätt lastbil under påsken. Lägenheten ligger centralt i Darmstadt, och i samma hus finns en nattklubb, så det kan bli att man blir störd på helgerna. Men men, detta är inte för resten av livet. Bestämmer jag mig för att stanna här länge får jag antagligen köpa något.

Efter de första dagarna på nya arbetet

Nu har jag jobbat två dagar på det nya jobbet. Klädkoden är inte som jag hade tänkt mig om Tyskland. Jag behöver nog inte slita ut min kavaj här och alla har inte skjorta på sig, så jag kan nog fortsätta att klä mig som i Sverige. Det är ju iof ett ganska litet företag. Vi kallar heller inte varandra med den hövliga “Sie”-formen. De kollegor som jag pratat med har varit trevliga, och det verkar vara en fin familjär stämning, så jag trivs redan.

Mina arbetsuppgifter hittills har varit att sätta sig in i deras system och leka runt lite med deras instrument.

Vad gäller vädret kan jag göra er avundsjuka. Vi har haft 20 grader på eftermiddagarna och sol eller växlande molnighet. Hörde från Mamma att det hade snöat nu ikväll (torsdag) i Ängelholm :p

När det gäller bostadssökandet har jag en visning att gå på på fredag på en lägenhet här i Griesheim.