Svensk deklaration

Hej!

Nu har det ju inte blivit skrivet något här på länge. Jag har haft mycket för mig, och inte behövt kolla upp så mycket när det gäller det här med att flytta till Tyskland. Nu har det dock varit lite bråttom att få till sin svenska deklaration. Observera att denna information är insamlad och tolkad av mig, som inte skulle drömma om att säga att jag är särskilt bevandrad i juridik, och särskilt inte skatterätt, så ta följande information som ett lekmannaexempel.

Jag har fått lägga ner en del tid på att försöka förstå hur det fungerar, och hur man ska göra. Först kan man börja med att läsa:

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/sjalvservice/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/339.4.6efe6285127ab4f1d2580007355.html?q=skv+339

Där får man reda på en del. Det jag tar med mig från den, är att man kan bli skattebefriad för inkomst i annat land, om man jobbar där minst 6 månader av skatteåret, och skattar för inkomsten i utlandet.

Så, hur ska man då deklarera detta? Denna länk ger lite mer information:

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html?q=utlandsskatt

Man måste ge uppgifter till Skatteverket, hur mycket inkomst man har haft i utlandet, och hur mycket skatt som har dragits av. Det kan man göra antingen under “övriga upplysningar” eller på blanketten SKV2703:

http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/2703.4.39f16f103821c58f680006556.html

Här kan man begära avdrag för utländsk skatt, så man undanröjer dubbelbeskattning. Hur själva skatten blir, beror på hur skatteavtalen ser ut, vissa länder har Sverige särskilda skatteavtal med, däribland Tyskland. Hur den slutliga skatten blir beror på vad skatteverket bestämmer (puh, skatteavtalet med Tyskland är långt och jobbigt att läsa, så jag är glad att jag inte behöver göra det).

Man ska även ange andra inkomster i utlandet här, t ex aktievinster och räntor på konton. Där finns något speciellt där man anger ränteinkomster på inkomster där skatt dragits “enligt sparandedirektivet”. Jag har inte hittat någon mer information om “sparandedirektivet”, men  gissar att det är vanliga konton.

Detta innebär att man inte bara kan godkänna sin deklaration. Man kan heller inte deklarera elektroniskt med bara startkod – utan måste ha BankID eller deklarera i pappersform.

Jag har tagit mig igenom min deklaration, och hoppas att jag gjort rätt. Den tyska deklarationen ska lämnas in senast sista juni. Det året man flyttar till Tyskland måste man lämna in en tysk deklaration. Vi får väl se hur jobbigt det blir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *