Helgens bak – schackrutor

Det var någon på jobbet som tyckte hallongrottor var pensionärskakor. Jag tänkte fortsätta på temat och har nu testat att baka schackrutor för första gången.

Receptet hittade jag här: http://www.recepten.se/recept/schackrutor.html

Jag bytte dock ut smör/margarin mot kokosfett som jag smälte och blandade i istället för att låta det bli rumsvarmt och röra ihop det med de andra ingredienserna. Sedan lät jag de stå ungefär 10 min i kylen till de började stelna innan jag rullade ut dem. Det blir nog lite meckigare att använda kokosfett, och det är viktigt att hålla koll på kakorna i ugnen för de smakar snabbt bränt när de stått inne för länge, men det går.

Resulatet:

P1010921

Tacopaj – Vegansk version med säsongsgrönsaker

Jag har funderat ett tag på hur det skulle vara att göra vegansk tacopaj – i helgen gjorde jag ett försök:

Pajdeg:

2 dl Grahamsmjöl

2 dl Vetemjöl

1 tsk Salt

1 dl Olivolja

0.75 dl Vatten

Börja med att blanda mjöl och salt. Tillsätt olja och rör samman det. Rör sedan i vattnet till en deg. Tryck sedan ut degen i en ugnsfast form. Förgrädda sedan pajskalet på 175 grader i 15 minuter. Sätt inte igång och värm upp ugnen förrän du tryckt ut degen i formen, så pajskalet inte är färdigt långt före allt annat.

Färsfyllning: Hälsans kök tacofärs: Läs instruktionerna på paketet.

Grönsaksfyllning: 2st Broccolibuketter på 250 g vardera. Skär dem i mindre bitar och förväll (koka) dem så de blir lite mjukare (5 min).

Creme cheese-sås:

225g Creme Cheese (kanske skulle passa bättre med silkentofu)

1 dl sojamatlagningsgrädde

1 tsk sambal oelek

1 msk chilisås

Rör ihop alla ingredienser till en sås.

Ihopsättning: När pajskalet är förgräddat lägger man först i tacofärsen, sedan broccolin. Täck sedan med creme cheese-såsen. Jag testade även att skiva på lite rädisor ovanpå. Grädda sedan hela pajen i 15-20 min i 225 grader tills den fått lite färg.

Omdöme: Jag tycker det blev ett lyckat första försök. Det hade nog blivit mer tacosmak av det om jag hade blandat i sån där röd tacosås i creme cheese-såsen.

P1010919

 

Orientalisk gryta med broccoli, rädisor och kikärter

En ny variant av orientalisk gryta. (En tidigare variant: http://hestben.dyndns-ip.com/public_html/?p=158)

Ingredienser (8 portioner):

2 st Broccolibuketter(~500g)

2 Knippen rädisor

1 Purjolök

1 Rödlök

½ dl Theriyakisås

1½ dl Hoisinsås

½ dl sweet thaichilisås

1 Burk kokosmjölk (400g)

3 dl Kokta kikärter

Gör så här:

Skölj och skär broccolin i mindre broccolibuketter. Lägg dem i en gryta och låt dem fräsa medan du skär de andra grönsakerna (minst 5 minuter). Skär under tiden rädisorna, skiva purjolöken och hacka rödlöken grovt. Lägg i resten av grönsakerna i grytan och låt fräsa ihop några minuter. Häll på såserna och kokosmjölken. Addera till sista kikärterna och låt allt bli varmt. Servera tillsammans med ris.

Omdöme: Jag tycker att det blev bra. Kanske blir det lite mix av smaker att ha både theriyaki-, hoisin- och sweet thaichilisås. Jag hade dock inte mer theriyakisås, så det var därför jag improviserade. Det var därför jag hällde på kokosmjölken också. Om man tycker det är för spretigt i smakerna kan man därför använda mer theriyaki (1½ dl) och skippa thai chilisåsen och kokosmjölken.

P1010912

Chokladtårta med banan

Efter ett arrangemang i vår idrottsförening så hade vi massor av bananer över, så jag fick några med mig hem, som annars skulle slängas. Jag har ätit mycket banan senaste veckan. Redan när jag fick tag på bananerna tänkte jag att jag kunde göra en banantårta. Sagt och gjort:

Recept:

Sockerkaka hämtad från http://vegania.net/kakor.html#sock

Istället för vaniljsocker så tog jag tre matskedar kakao.

Fyllning: 2 skivade bananer och lite vispad sojagrädde (½ dl).

Garnering: 1½dl vispad sojagrädde, en skivad banan och chokladglasyr med recept från http://dagsattblivegan.wordpress.com/2013/05/21/25/ (bara glasyren)

Jag gjorde sockerkakan och satte in i ugnen. Sockerkakan höll inte ihop så bra när jag skar upp den. Det kan ha att göra med att jag tog havremjölk istället för sojamjölk. Det är lite skillnad på havre- och sojamjölk. Ska man göra majonäs går det t ex inte att använda havremjölk.

Under tiden kakan stod i ugnen gjorde jag glasyren. När kakan var färdig tog jag ut den och lät den svalna. När den svalnat skar jag upp den i två halvor (så gott det gick, den blev lite söndrig, men det syns inte när man sätter ihop allt). Jag skivade två bananer och lade ut på botten och lade ett lager med 1 cm vispad sojagrädde ovanpå. Sedan lade jag på locket.

Jag bredde ut grädde på sidorna om tårtan och lade sedan på chokladglasyr ovanpå. Bananen skivades och lades ut ovanpå glasyren, med lite avstånd till kanterna på tårtan. Längs kanterna på toppen spritsade jag sedan ut resten av sojaggrädden.

 

Chokladtårta med banan

Chokladtårta med banan