Sara Bernhardt-bakelser

Jag har funderat lite på vilka kakor jag kan baka som en glutenintolerant kan äta. Jag testade att göra havrekakor utan mjöl, men det blev inte alls bra. Vetemjöl är visst viktigt för att de ska hålla ihop bra.

Jag googlade lite på glutenfria kakor och hittade ett recept på Sara Bernhardt-bakelser som jag tyckte lät intressant: http://sotasaker.com/sarah-bernhardt-bakelser/

Jag bestämde mig för att även göra mandelmassan, eftersom jag bara hade marzipan hemma. Det var ganska enkelt, nu när jag har köksmixer. Jag följde hennes recept här: http://sotasaker.com/mandelmassa/, jag hade i några matskedar vatten.

Jag använde 1½tsk noegg istället för äggvita. Sedan hade jag 2 tsk vatten också. Kanske hade jag i lite för mycket vatten sammanlagt (först för att det skulle bli mandelmassa, och sen till noegg) eftersom det flöt ut när jag gräddade dem. Jag räddade upp det för en del genom att dra ihop kakorna med två teskedar precis när de kom ut från ugnen.

Sedan till chokladfyllningen hade jag havregrädde istället för vanlig grädde. Jag tyckte det verkade bli för mycket så jag snålade med chokladen först och hade bara i 60g, det stelnade inte riktigt så jag fick värma om den och ha i mer choklad. Då skiktade sig blandningen, kanske var det havregrädden som delade upp sig. Nåja, jag fick ihop det till en tjockare massa och klickade ut det på kakorna.

Till chokladöverdraget tyckte jag det lät väldigt mycket med 200g choklad, så jag nöjde mig med 100g och hälften av mängden kokosfett också. Sedan doppade jag kakorna i det. Och jag hade rätt, det blev mycket kvar av överdraget, så jag hällde resten i knäckformar. Det är ju nästan som ischoklad.

Resultatet blev ganska bra, trots allt, tycker jag:

P1020096

Veckans kalla sallad – kikärtssallad

Jag testar ju som bekant en del kalla sallader, så man inte behöver värma maten 5 min varje dag på jobbet.

Inspiration hämtade jag här: http://www.tasteline.com/Recept/kikartssallad

Jag ändrade receptet:

3 portioner för mig (6 port)

9-10 dl kokade kikärter

1 purjolök

10 st soltorkade tomater

6 msk olivolja

6 msk rödvinsvinäger

Gör så här: Skiva och dela purjolöken, skiva de soltorkade tomaterna. Blanda alla ingredienser och servera kanske med något gott bröd.

Kvittenmarmelad och kvittengelé

Jag fick lite kvitten av mammas sambo.

Jag tänkte att jag skulle testa att göra lite kvittenmarmelad och kvittengelé.

Recept på marmeladen hittade jag här: http://www.alltommat.se/recept/Kvittenmarmelad-17221

Gelén tittade jag på recept till här:http://www.svepom.com/recept_kvitten_gele.php

och här:http://www.matklubben.se/recept/kvittengele_48812.html

Här gjorde jag ett misstag, jag samlade inte upp vätskan när kvittenfrukten skulle rinna av. Det stod ju inte i klartext att man skulle spara den, så det blev ju fel. Jag kokade upp lite nytt vatten och kokade frukterna 10 minuter till och samlade den vätskan och försökte göra gelé, men resultatet blev mer som saft. Mamma har gjort tvärtom med saft som blev gelé tidigare. Det stelnade faktiskt så det nästan blev gelé till sist 🙂

Jag återanvände frukten som användes till gelén till att göra mer marmelad, men med skal och sånt.

Resultaten:

P1020087

P1020088

 

Dag 5 i kakutmaningen – Vaniljbullar

Inspiration hittade jag här: http://veganbidraget.blogspot.se/2009/03/sockerbullar-med-stralande-solsken.html

Jag tog mitt vanliga bullrecept:

150 g Fett (jag använde kokosfett)

5 dl veganmjölk

50 g jäst

1 krm salt

2 tsk kardemumma

1 dl socker

13-14 dl mjöl

Vaniljkräm:

2 dl veganmjölk

½ vaniljstång

1½ msk socker

½ vaniljstång (jag brukar iof alltid ta en hel)

3 msk maizena (1½ för vaniljsås)

1 dl vegangrädde

Gör så här: smula jästen i en stor degbunke. Smält fettet och häll i mjölken och värm det till 37 grader. Blanda ut jästen med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet och addera salt, socker och kardemumma. Rör sedan i mjölet (jag brukar använda fingrarna när det börjar bli en deg). Rör i så mycket mjöl så det precis släpper från kanterna. Låt jäsa 60 min.

Gör under tiden vaniljkrämen. Blanda ut maizena i mjölken, häll i socker och urskrapad vaniljstång. Värm sakta till kokning. Rör i grädden och låt svalna. Ta ur vaniljstången.

När degen har jäst bakade jag ut den till 20 st runda bullar. Jag lät de jäsa 45 minuter. Sedan försökte jag mig på lite olika sätt att fylla bullarna med vaniljkräm. Några tryckte jag bara in spritsen i botten och försökte trycka i så mycket det gick. Andra förberedde jag genom att göra ett hål i botten med skaftet på en te-sked. Ytterligare ett alternativ är som de gör i receptet jag länkar till, jag tryckte ut ett hål på ovansidan.

Resultat:

P1020084

 

Dag 4 i kakutmaningen – Napoleonbakelse med äpple

Inspiration hämtade jag från http://www.mytaste.nu/click/index/4712176/?site=arla.se

Man behövde smördeg, så jag letade upp ett recept för det: http://vegan.ifokus.se/discussions/4d714324b9cb46222d0582d6-vegansk-smordeg#2

Jag började alltså att göra smördegen. Jag rörde ihop den med fingrarna för annars tycker jag man får röra för evigt. Jag hade i en halv deciliter mjöl till också, för jag tyckte den var för klibbig annars.

När smördegen hade vilat kavlade jag ut den. Kanske är det så att det är för stor smördeg för bara 4 napoleonbakelser. Jag gjorde 8 stycken istället.

Jag gräddade degplattorna 10 min och tog sedan ut dem och penslade med sojamjölk. Sedan in igen i ugnen i 7 min.

Sedan kärnade jag ur och stekte äpplena.

Till fyllning använde jag ett vegansk soja creme cheese-alternativ (225g) och 2dl sojagrädde smaksatt med 2 msk vaniljsocker.

Jag hade slut på florsocker, så jag fick skippa glasyren.

När degplattorna och äpplena hade kallnat monterade jag ihop bakelserna.

Resultat:

P1020083

Mazariner med äppelfyllning

Nu när vi har uppehåll från friidrotten funderade jag på att ordna min egen kakutmaning; baka en ny kaka/bakverk varje dag i en vecka. Jag börjar med att testa mazariner med äppelfyllning.

Ingredienser:

Skal:

~4 dl vetemjöl

0.5 tsk bakpulver

125 g fast kokosfett

0.5 dl socker

0.5 dl havregrädde

Fyllning:

4 små äpplen

50 g mandelmassa

1 dl havregrädde

3 msk mjöl

Glasyr:

1 dl florsocker

~1 tsk vatten

Gör så här: Börja med att smälta kokosfettet till skalen. Rör ihop de torra ingredienserna och häll på kokosfettet när det svalnat något. Rör det och addera lite mer mjöl om du tycker det är lite för rinnigt. Häll i havregrädden och rör till en deg. Låt svalna en stund i kylen så det blir en formbar deg.

Gör under tiden fyllningen. Skala och riv äpplena. Blanda med mandelmassa, havregrädde och mjöl.

Pressa ut degen till skalen i mazarinformar och lägg i fyllning. Grädda på 175 graders ugnsvärme i 15 min.

Blanda till glasyren, passa dig så du inte häller på för mycket vatten. Det ska gå att hälla ut den över mazarinerna med en tesked.

Resultat:

P1020080