Rostade pumpakärnor/roasted pumpkin seeds

English below.

Som jag skrev i min tidigare post skulle man spara pumpakärnorna för att rosta dem i ugnen.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Rensa bort “trådarna” från pumpakärnorna och låt dem lufttorka en stund på hushållspapper. Bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll över lite olivolja och salt. Rör om.

Ställ in i ugnen. De ska stå inne ungefär 10 minuter, tills de börjar bli bruna. Det går snabbt, så kolla dem noga. Rör om några gånger under tiden.

Sen kan man äta dem som snacks.

Like I wrote before, the pumpkin seeds should be saved for preparation in the oven.

Set the oven to 225-250 degrees Celsius. Remove the “threads” from the pumpkin seeds and let them air dry some minutes on house hold paper. Spread on a baking paper in a oven container (ugnsplåt anyone). Add some olive oil and salt and mix it.

Put it in the oven. They should be there for about 10 minutes, until light brown. When they start to darken, it goes really fast, so keep an eye on them. They should be mixed some more times, when in the oven.

Enjoy as snacks.

Pumpasoppa / Pumpkin soup

English below.

Recept från http://exkursioner.wordpress.com/tag/hokkaido/

1 Hokkaidopumpa

1,5 L vatten

4 Potatisar

2 dL Linser (jag använde gula)

1 Buljongtärning

Dela pumpan och skrapa ur kärnorna och spara dem till rostning i ugnen. Dela den i fyra delar och baka i ugnen i 200 grader till den är mjuk (20-30 min). Jag skalade sedan bort skalet (ev går det att mixa allt?). Sen ska det mixas till puré.

Skala och skär potatisen i bitar och koka dem tillsammans till allt är mjukt (ca 10 min). Tillsätt pumpapurén,  och buljongtärning och koka ytterligare 10 min.

Mixa sönder potatisen om du vill ha en slät soppa (elvisp funkar inte så bra, så jag nöjde mig med att ha potatisbitar i soppan).

Smaka av med salt och peppar.

The recipe has been inspired from http://exkursioner.wordpress.com/tag/hokkaido/ (in Swedish).

1 Hokkaido pumpkin

1.5 L Water

4 Potatoes

2 dL Lentils (I used yellow)

1 unit of concentrated Broth

Split the pumpkin and save the seeds for later preparation in the oven. Split the pumpkin in 4 pieces and cook in the oven at 200 degrees Celsius until soft (20-30min). I then peeled the pumpkin (maybe not required?). Mix it down to a purée.

Peel and cut the potatoes to smaller pieces. Cook with the lentils in the water for 10 min. Add the pumpkin purée and the broth and cook another 10 min.

Mix the soup if you want to have a plain soup, (is that the correct word for a soup that does not contain pieces?), mix it with a hand mixer.

Add salt and pepper according to taste.