Mazariner

Vad gör man för att belöna sig när man tvättat en kväll? Jag gjorde mazariner 😀

Receptet hittade jag på: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d715143b9cb462227062ffe-aggfri-mazarin

Mina egna ändringar:

Jag tyckte det blev för blöt deg, så jag tog mer mjöl. Sen skållade jag och malde mandel för hand istället för att använda mandelmassa. Det var nog en 100-120g mandel jag använde, sen några matskedar socker. Jag tror det blir mindre socker än att ta mandelmassa. Jag använde pappformar, och då behövde man kavla ut degen för att kunna få det upp på kanterna effektivt. Trots att jag sparade lite socker genom att skippa mandelmassan tycker jag att de blev riktigt söta och fina.

 

Helgens bak – kokostoppar

Det blev ingen skridskoåkning idag, på grund av väderomslaget. Så då hade jag tid att göra kokostoppar istället. Jag följde receptet på http://vegania.net/kakor.html#koktopp

Mina blev inte så proffsiga och höga, de flöt ut lite. Jag körde det tredje alternativet med sojagrädde, och jag tog i lite till för jag tyckte inte smeten klibbade ihop ordentligt. Det var kanske därför de flöt ut.

Goda var de iaf. Om man vill ha chocklad i botten på en dubbel sats ska man nog smälta 100g choklad. Jag snålade lite, så det var bara en del som fick chokladbotten.

Kidneybönbiffar

Jag kokade ju kindneybönor i början av veckan, och det blev 5 dl över som jag inte använde i mat eller fick plats med i frysen. Därför tänkte jag testa att göra kidneybönsbiffar. Jag tittade runt och hittade nåt recept där man skulle ha kikärtor och potatis, men jag improviserade ihop ett recept själv istället:

5dl kidneybönor

1/4 riven gul lök

En hackad vitlöksklyfta

2dl havregryn

ungefär 1 dl havremjölk

några matskedar vetemjöl

salt & peppar

Jag mosade kidneybönorna så mycket jag orkade med en gaffel (man skulle nog ha nytta av en mixer här). Jag lade i riven gul lök och vitlök. Sedan blandade jag ihop detta, men tänkte att det nog inte kommer hålla ihop som biffar, så jag lade till havregryn och havremjölk. Sedan lade jag i några matskedar mjöl också för att det skulle binda ihop sig bättre. Sedan formade jag biffar och stekte i olivolja. Till detta serverade jag potatismos gjord på havremjölk och kryddad med muskot, samt en skalad morot. Sen hade jag ketchup och senap också ;).

Chiligryta

Jag bestämde mig för att testa receptet från denna länken http://www.kokaihop.se/recept/vegetarisk-chiligryta. Jag gick in riktigt seriöst och kokade mina egna kidneybönor också. De 800 grammen mätte jag till 11dl. Lade i blöt över natten (man behövde ha täcka dem med ganska mycket vatten, för de svällde). Sedan kokade jag dem en timme innan jag drog till jobbet. När jag lade in dem i frysen och kylen mätte jag dem till ungefär 22dl, så de svällde ganska mycket.

I chiligrytan lade jag i hackad chilipepparmix (en röd, en gul och en grön), men jag skrapade bort fröna för jag provsmakade en bit och tyckte de var väldigt starka. Och så tog jag lite mindre chilipeppar. När jag sedan åt grytan tyckte jag den var lite klen, men idag på jobbet så kände jag att där ändå var lite styrka, så jag tycker det räckte. Jag serverade detta med kokt ris och en grönsallad.

Min frukost

Just nu består min frukost av:

2½ dl Havregryn som kokas till gröt

1,25 dl sojamjölk (eller annan veganmjölk)

Ett halvt äpple, kanske 50g

2 skivor knäckebröd med 2 skivor paprika på varje

Nu ska jag räkna på energi och näringsinnehåll på min frukost

På grötpaketen står det energiinnehåll per 100g

Energi 1600kJ/390kcal
Protein 14g
Kolhydrat 60g
Varav sockerarter 1g
Fett 7g
Varav mättat fett 1g
Fibrer 15g

1dl motsvarar 40 g enligt en tråd på flashback. Jag får alltså sammanlagt 100 g gröt, vad enkelt det blev att räkna på den.

Go greens sojodryck innehåller följande per 100ml:

Energi 160kJ/40kcal
Protein 3g
Kolhydrat 2g
Varav sockerarter 2g
Fett 2g
Varav mättat fett <0,5g
Fibrer 15g

Jag använder ungefär 125ml, så jag får alltså i mig följande:

Energi 200kJ/50kcal
Protein 3,75g
Kolhydrat 2,5g
Varav sockerarter 2,5g
Fett 2,5g
Varav mättat fett <0,5g
Fibrer 18,75g

Ett äpple innehåller enligt http://matkalkyl.se/se-applemskal.php per 100g:

Energi 230kJ/56kcal
Protein 0,3g
Kolhydrat 12,4g
Varav sockerarter
Fett 0,1g
Varav mättat fett
Fibrer 1,8g

Jag får alltså

Energi 115kJ/28kcal
Protein 0,15g
Kolhydrat 6,2g
Varav sockerarter
Fett 0,05g
Varav mättat fett
Fibrer 0,9g

 

Knäckebrödet innehåller följande:

Energi 1473kJ/349kcal
Protein 10,6g
Kolhydrat 62g
Varav sockerarter 1g
Fett 3g
Varav mättat fett 0,6g
Fibrer 16g

Jag tror där är ungefär 15 skivor i varje paket och det väger 190, så jag får i mig 2*190/15 ~ 25g

Energi 368kJ/87kcal
Protein 2,5g
Kolhydrat 15,5g
Varav sockerarter 0,25g
Fett 0.75g
Varav mättat fett 0,15g
Fibrer 4g

Resten av frukosten antar jag vara försumbar (30 g paprika, 10 g smör kanske?)
Sammanlagt får jag då ihop

Energi 1600 + 200 + 115 + 368 = 2283kJ/390 + 50 + 28 + 87 = 555 kcal
Protein 14+3,75+0,15+2,5 = 20,4g
Kolhydrat 60 + 2,5 + 6,2 + 15,5 = 84.2g
Varav sockerarter 1+2.5+0.25 = 3.75g
Fett 7 + 2.5 + 0.15 + 0.75 = 10.4g
Varav mättat fett
Fibrer 15 + 18,75 + 0,9 + 4 = 38.65 g

Kan proteinmängden räcka, tro? Jag tror inte det blev så mycket mer när jag åt kött. Det är nog intressantare att titta på de andra måltiderna.

Helgens bak – Drömmar

Har bakat drömmar förut när jag inte var vegan, men var inte riktigt nöjd med dem. Tänkte testa med receptet från http://iloapp.mettewall.se/blog/bakar?Home&post=8. Men tyckte det var konstigt att det inte skulle vara något mjöl med, så jag följde receptet på drömmar härifrån istället: http://www.kopandafoods.com/recept/dessert/index.htm

Jag använde elvisp med degkrokar, det funkade ganska bra att röra ihop smeten. Sen fuskade jag och använde två skedar för att sleva upp knappt runda klickar i bakformar. Hade jag rullat hade det nog blivit jämnare kakor.

Dessa blev mycket bättre än mitt gamla icke-vegan-recept. De blev spröda och fina.

Jag har för mig att jag tänkte på drömmar tidigare i veckan, eller var det kanske när jag tittade på Marie Antoinette med Kirsten Dunst som jag bestämde mig för att baka drömmar.

 

Höstig lasagne

Detta är en översättning och anpassning av ett norskt recept som jag hittade på http://sunnmiddag.wordpress.com/category/h%C3%B8stvintermat/

Ingredienser

1 stor rödlök

2 vitlöksklyftor

400-500 g champinioner (Det verkar inte vara säsong på kantareller nu, annars kan man ta hälften av varje)

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk tomatpuré

salt & peppar

1 burk kidneybönor (300-400g) (kan uteslutas)

Lasagneplattor

Bechamelsås (2msk olja, 3msk mjöl, 2dl sojamjölk)

Gör så här:

Fräs hackad rödlök i lite olja tills den blir mjuk. Tillsätt hackad svamp och vitlök. Sänk värmen och låt svampen svettas bort vattnet. Tillsätt vatten, buljongtärning och tomatpuré. Låt småkoka till vätskan har reducerats (koka bort till ungefär hälften). Krydda med dina favoritörter (jag tog basilika och timjan om jag minns rätt) samt salt och peppar. Tillsätt kidneybönor om du vill ha lite mer mat.

Gör en tjock bechamelsås (jag gjorde på känsla, så lita inte helt på mängderna jag angav här ovan). Värm upp olja i en kastrull, tillsätt mjöl så att det blir klumpar, späd med mjölk under omrörning och krydda med muskot.

Varva nu svampsåsen, lasagneplattor, bechamel i flera lager och avsluta med bechamel högst upp i en ugnssäker form. Grädda i ugnen ca 30 min på 200 grader. Servera med grönsallad.

Omdöme:

Jag tycker detta blev riktigt gott. Jag var imponerad av mig själv. Att man har både lasagneplattor och kidneybönor gör att jag tror att man får en del fullvärdigt protein också.

 

Nyårsdagen

Jag glömde ju egentligen det bästa från nyårsaftonsmaten, tårtan :p

Jag använde receptet från http://vegania.net/kakor.html#bartarta. På denna lade jag en rosa marzipan. Jag köpte ofärgad marzipan som jag färgade med röd karamellfärg. Jag lade marzipanen på ett bakplåtspapper (ca 200 g till en tårta), gjorde en liten grop i marzipanen och adderade färg. Sedan arbetade jag in färgen i marzipanen. Sedan lade jag en del maizena (majsstärkelse) under marzipanen och kavlade ut till några millimeters tjocklek. Det funkade faktiskt rätt bra med maizena, men jag hade lite mycket ute i kanterna och lite för lite i mitten (man kavlar ju hela tiden i mitten). Man kavlar ut marzipanen lite större än tårtan så att man kan skära av lite mistor så det täcker hela tårtan.

December och Nyår

Då ska vi se. Det har väl gått en månad sen jag skrev sist nu.

Till Jul testade jag på att göra lite julgodis från denna sidan: http://vegania.net/jul.html. Gjorde ischoklad (det var busenkelt) och mozartkulor (lite mer jobb för varje kula). Testade även att göra senapsaubergine (fullgott alternativ till senapssill) och rödbetssallad.

Till nyår komponerade jag en helvegansk meny som inte var helt accepterad på alla håll. Hoppas att det inte blir för bestående men. Vi började med pirogerna som beskrivs här http://okottslig.blogspot.se/2011/12/nyarsmeny-pt-ii.html. Sedan blev det Tofu och hasselbackspotatis till huvudrätt (det var här som man saknade kött): http://peppen.wordpress.com/2009/07/23/saftiga-marinerade-sojafileer-med-hasselbackspotatis/ (Hittade inga sojafileer på Willys, så det fick bli tofu). Marinaden improviserade jag också, det blev 1½ dl mango chutney, 1½dl soya och lite salt och peppar.

Till efterrätt bjöds det på Tiramisu utan kaffe:

Kex till botten

Choklad + några matskedar margarin (till varje 100 g choklad)

150g silkentofu (hittade bara vanlig som jag mixade med grädden)

4dl grädde (Skulle ha köpt mer tofu)

Man lägger kexen i botten och häller på likör efter smak (vi använde likör 43, min favorit), 5-10cl. Man kan även blanda det med kaffe om man gillar det. Sedan häller man på chokladen som man smält tillsammans med margarin över vattenbad. Jag gjorde en miss och glömde margarinet här, så det lagret blev stenhårt och svårt att skära igenom. Sedan lägger man på en blandning av tofu och grädde (Man kan nog vispa ihop det).

Dessutom bakade jag ett vörtbröd på julaftan som blev mycket uppskattat: http://veronica-bakar.blogspot.se/2011/12/vortbrod.html

Fick inte tag i någon porter, så det blev dubbel mängd julmust istället. Hade inget rågmjöl, så det blev rågsikt istället. Hemligheten att få mjuka kanter var att pensla brödet med vatten mitt i gräddningen och när man tog ut den.

Imorgon ska jag se om jag orkar få till några havrekakor som jag kan lägga i kakburkarna som jag fått från Mamma i julklapp.